Mingel, varma bad och trevligt umgänge.

Britta och Gunnar Elfversson och Evald Holmén

   Efter att vi installerat oss på hotellet samlas vi före första
   kvällens middagen för "mingel" och födelsedagsfirande, våra jubilarer,
   Britta och Gunnar Elfversson samt Evald Holmén har alla tre just fyllt
   80 år och de bjuder på bubblande dryck och snittar. Många av oss
   känner varandra sedan tidigare studieresor och ges nu tillfälle att
   återbekanta oss med varandra och att lära känna dem som är med
   för första gången.     

Nästa förmiddag bär det iväg till den unika och världsberömda spa-anläggningen "The Blue Lagoon" . Det egendomligt mjölkiga blå , 37-gradiga vattnet kommer som spill från det närbelägna geotermiska kraftverket Svartsengi. Vattnet som anses väldigt hälsosamt får sin blå färg från olika mineraler samt från blågröna alger.
Det började med att människor spontant började bada i det varma spillvattnet från kraftverket och har nu byggts upp till en enorm spa-anläggning som blivit en av Islands störta turistattraktioner.  

Lauri Sankari i Blå Lagunen Ulf Hansson i Blå Lagunen   I snålblåst, hällande regn och en lufttemperatur på högst plus sju grader är det en märklig upplevelse att flyta runt i nästan fyrtiogradigt vatten.
De badande herrarna är Lauri Sankari och Ulf Hansson

 

Sen eftermiddag gick färden till Hallgrimskirkja, Reykjaviks stolta katedral. Bygget påbörjades 1948 och kyrkan, som fått sitt namn efter den isländske poeten hallgrimur Pétursson, stod klar förstr klart först 30 år senare.
Här fick vi en stunds vila till stämningsfull orgelmusik framförd av en musikstudent som också berättade om det fantastiska instrument han spelade
Orgel i Hallgrimskyrkan Glasmosaik i Hallgrimskyrkan i reykjavik